fbpx
Outplacement hjalp mig med at sadle om til et bedre job - KarriereCoach

“Outplacement hjalp mig med at sadle om til et bedre job”

Da Aksel Nissen, i dag projektleder og inspektør i et større dansk boligselskab, i efteråret 2016 blev opsagt, havde bestyrelsen besluttet at tilbyde ham outplacement. Læs Aksels fortælling her og hør, hvordan outplacement hjalp ham videre, samt hvad hans bedste råd til andre er.

Da Aksel Nissen pludselig stod i den situation, at han blev opsagt med et tilbud om outplacement, var hans første reaktion præget af skepsis. Opsigelsen var en pludselig og voldsom oplevelse, og idéen om, at en fremmed konsulent nu skulle gøre sig klog på ham og hans arbejdsliv, virkede både latterlig og ubehagelig: “Jeg havde ikke noget kendskab til outplacement, før jeg selv gennemgik et forløb. Der var ikke nogen i min omgangskreds, der havde været igennem det. Men det virkede umiddelbart som et stort no-go.”

Det handler om, hvad du egentlig kan og vil

Kombinationen af Aksels skepsis og de negative følelser, der opstod i kølvandet på den overraskende opsigelse, gjorde ham derfor tilbageholdende, da han første gang mødte sin outplacementkonsulent. Men seniorkonsulenten overbeviste til fulde Aksel om værdien af et tæt og personligt outplacementforløb.

> Læs også: Tag ansvar for din opsagte medarbejder med outplacement

“Outplacement har virkeligt ændret og styrket min profil på arbejdsmarkedet. Også på en lidt anden måde, end man måske kunne forvente. For det handler ikke bare om dit arbejdsliv og jagten på dit næste job. Det handler om dig som menneske og om, hvad du egentlig kan og vil – og hvordan du kan formidle det hele på en taktisk måde. Det kan man godt miste følingen med selv – særligt hvis man som jeg har siddet i et job, der faktisk ikke fungerede for mig. Men det er nødvendig viden, hvis man skal finde et nyt job, hvor man for alvor kan skabe en værdi for en virksomhed.”

Som et lyn fra en klar himmel

For Aksel kom beslutningen om opsigelsen som et lyn fra en klar himmel. Men set i bakspejlet havde trykket alligevel bygget sig op omkring ham gennem lang tid.

“Et var, at jeg havde været igennem et toårigt stressforløb. Noget andet, at mit gamle job ikke matchede hverken min arbejdsform eller mine værdier. Jeg præsterede i en meget hardcore verden, hvor alt blev målt på kroner og øre. Kort sagt blev jeg målt på alle de forkerte ting, og den værdi, jeg skabte gennem mine kompetencer i konflikthåndtering og samarbejdsrelationer, kunne til gengæld ikke ses nogle steder. Jeg var heller ikke bevidst om, at jeg besad de evner, for de indgik bare som en naturlig del af min hverdag i jobbet.”

Outplacement hjalp i en hård situation

“Det var selvfølgelig en dårlig situation – også for mig personligt. Men hverdagens stress, pres og deadlines hindrede mig i helt at kunne stille skarpt på problemet. Det fik jeg først rigtigt øjnene op for gennem outplacementforløbet, og det er jo på mange måder det, der gør, at jeg sidder i et bedre job i dag. Nu forventer jeg at kunne skabe resultater på et andet plan end tidligere.”

Selve opsigelsen var kort. “Den bestod af en samtale med direktøren på få minutter. Derefter trådte Torben så til. Han fik overtalt mig til at komme og besøge ham relativt hurtigt bagefter, så vi kunne tage hul på det videre forløb.” Det var en hård proces, for Aksel havde både haft ejerskab og stærke sociale bånd i sin gamle virksomhed. ”I starten vidste jeg ikke, hvordan jeg skulle komme videre – endsige, hvad jeg havde lyst til at gøre i det næste job. Var jeg i bund og grund parat til et nyt job? Og det var faktisk ikke fordi, jeg manglede jobtilbud, da jeg blev ledig. Jeg havde bare svært ved at se, hvor jeg ville kunne fungere bedst,” fortæller Aksel.

> Læs også: Håndter dine opsigelser aktivt og undgå konflikter

Støtte uden rigid punktopstilling

Her har outplacement ifølge Aksel muligvis sin største styrke. I hvert fald, hvis der er tale om tæt og personlig outplacement hos en konsulent, der både har tung fag- og livserfaring at trække på. “Det skal ikke bare være en standardiseret dagsorden på fem formelle punkter, du trækkes igennem af en uinteresseret konsulent. Erfaring, tillid og personlig kemi er i min optik afgørende, hvis outplacement skal gøre en forskel,” vurderer Aksel.

Samtidig var det helt klart givende at få struktur og orden på hverdagene gennem de ugentlige møder med outplacementkonsulenten. “Men der var stor fleksibilitet og plads til mig som individ – og det er det, der har rykket mig.”

Derfor er personlig afklaring så vigtig

“En god del af mit outplacementforløb er gået med at opnå afklaring. Både afklaring omkring selve opsigelsen og bevæggrundene bag samt om min faglige og personlige baggrund. Jeg fik vendt min selvforståelse om. Det har givet mig en ny ro og fremdrift,” betoner Aksel.

Konsekvensen var, at Aksel sadlede om til et job, hvor hans personlige og tillidsvækkende kontakt til andre mennesker kommer til sin ret. Som projektleder og inspektør i et større dansk boligselskab arbejder han i dag med relationer på en helt anden og mere tvangfri måde end tidligere. Interessen for konflikthåndtering, forhandling og mediering af den respektfulde dialog mellem beboere, entreprenører og rådgivere er nu spidskompetencer, han bl.a. høster anerkendelse for og gerne vil beskæftige sig med fremover.

> Læs også: Kom videre i det rigtige job - og ikke kun det næste

“Det afgørende i min outplacement har været at få sadlet om, at få vendt en dårlig situation til en meget bedre situation, som jeg kan bygge videre på i lang tid fremover.”

Det kan dog også være krævende at gennemgå outplacement. “Man bliver tvunget til at være hudløst ærlig omkring, hvad man står for, og hvordan man agerer. Det kan godt trække tænder ud at skulle lære sig selv at kende på den måde – og at lægge ens vante selvforståelse fra sig i det omfang, den forhindrer en i at finde ro i ens styrker.”

Tre ting, Aksel tager med sig

  • En større bevidsthed om sig selv og egne evner – og hvor de evner kommer fra
  • Håndgribelige værktøjer og idéer, der kan bruges fremadrettet
  • Hjælp til at vende en dårlig situation til en god en.

Aksels bedste råd

“Jeg vil sige til virksomhederne, at de virkelig skal bruge outplacement. Det er en kæmpe hjælp til medarbejderen, og det er sådan en fin ting at tilbyde. Til kandidaten kan jeg kun sige: Giv los! Vær åben over for outplacement og vid, at der gennem forløbet bliver stillet en viden, livserfaring og drivkraft til din rådighed, som du ikke får nogen andre steder.”

> Læs mere om vores tilgang til outplacement her.

Kontakt os


Morten Tange
Karriererådgiver & indehaver

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tlf.: +45 70 22 29 23

TILMELD DIG OG FØLG MED

Nyhedsbrev

Tilmeld dig Tange Gruppens nyhedsbrev for at følge med i vores viden og aktiviteter i KarriereCoach og de andre divisioner.

© 2020 TANGE GRUPPEN. ALL RIGHTS RESERVED - PERSONDATA