fbpx

2. advent: Karriererådgiverens brevkasse

2. advent er lige om hjørnet, og det betyder nyt fra brevkassen!

Denne gang handler de breve, vi har modtaget, om mistrivsel på arbejdspladsen og karriereskifte.

Husk, at du sagtens kan nå at skrive ind til brevkassen - det er helt anonymt og gratis - skriv en mail til This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., hvor du kort beskriver din situation og den problemstilling/udfordring, som du oplever i dit arbejdsliv.

Glædelig 2. advent til jer alle fra os hos KarriereCoach.

__________________________

Brev nr. 1 - Fra 'den anonyme projektleder'

Tema: Mistrivsel på arbejdspladsen

Kære karriererådgiver

Jeg er i en situation, hvor jeg er meget forvirret og har svært ved at tænke klart. For ca. 1 år siden landede jeg et job som projektleder i en privat virksomhed – et job, som jeg troede var drømmejobbet.

Men jeg har meget svært ved den tone og det arbejdsmiljø, jeg befinder mig i. Folk taler meget hårdt til hinanden, anerkendelse af hinandens indsats er en by i Rusland, og jeg har rigtig mange opgaver, der flyver rundt om ørerne på mig. Jeg oplever ofte en negativ attitude, hvor jeg som projektleder bliver ”skraldespanden”, der skal tage imod mine kollegaers sure opstød.

Jeg har forsøgt at sætte grænser og få den dårlige tone på dagsordenen, men det er svært at ændre en virksomhedskultur. Arbejdsmiljøet og mængden af opgaver har jeg talt med min chef om, og vi har aftalt, at jeg indtil videre går en smule ned i tid, får frataget nogle af mine opgaver (selvom jeg faktisk oplever, jeg har svært ved at afgive dem), og så overvejer jeg at starte hos en coach.

Skal jeg håbe på, at det bliver bedre? Kan jeg tilpasse mig og finde en måde at trives på i mit eksisterende job? Eller skal jeg begynde at kigge mig om efter et nyt job?

Sidstnævnte føler jeg slet ikke, jeg har overskud til. Men jeg er jo også nødt til at lytte til min krop, som gennem de sidste par måneder har sendt tydelige signaler, som jeg inderst inde godt ved er stresssymptomer. Jeg føler det som et nederlag, og vil helst ikke have en etiket på som ’ham den svage’ eller ’ham der måtte sygemeldes og ikke kunne klare jobbet’.

En masse myldretanker fra ’den anonyme projektleder’

***

Svar til 'den anonyme projektleder'

Kære ’Anonyme projektleder’

Du skal nok finde ud af det. Men lige nu skal du tage en timeout fra at løse problemet. Du har været i en utrolig krævende situation meget længe. Du har gjort, hvad du kunne; prøvet på at ændre tonen, sætte grænser, taget den til chefen, gået ned i tid og overvejer ovenikøbet et coaching-forløb. Du har prøvet på at få dit job til at blive det drømmejob, du troede, det var for 1 år siden.

Godt kæmpet.

Men som du selv beskriver, fortæller din krop dig, at der er noget galt. Er det dig, der er noget galt med? Nej, bestemt ikke. Som jeg ser det reagerer din krop sundt og naturligt på en overbelastning både mentalt, følelsesmæssigt og fysisk. Dit nervesystem er i alarmberedskab hele tiden, og du tænker og tænker for at finde løsningen. 

Prøv at komme tilbage til dig selv ved at give din krop omsorg og opmærksomhed. Gør noget du virkelig nyder. Bevæg dig, svøm, dans, syng, gå tur. Snak med mennesker, som holder af dig – uanset hvordan det går på jobbet.

Du skal have fundet ud af, hvad der er afgørende for dig i dit arbejdsliv. Jeg gætter på, at en god tone og et godt arbejdsmiljø betyder mere for dig, end du regnede med. Det er rigtig fint, at du får en professionel sparringspartner i denne proces. Vedkommende kan hjælpe dig med at afklare dine værdier og mål, og om/hvornår du evt. skal sige op. Find ud af, hvad du IKKE kan ændre, og hvad du KAN ændre i dit nuværende job. Og om det er nok for dig. Det er også vigtigt, at du får klarhed over dine forventninger til en evt. ny arbejdsplads, før du evt. kaster dig ud i jobsøgning.

Tag tiden til det og skab ro i beslutningsgrundlaget i dig selv først. Før det hverken skal eller kan du træffe en rationel og fornuftig beslutning.

En af de ting du kan ændre på lige nu, er dit syn på tingene. Øv dig i at vende perspektivet 180 grader: Er en sygemelding et nederlag, eller et udtryk for, at du har overskud til at passe på dig selv og ikke venter, til du dejser om på arbejde? Er det dig, der ikke kan klare det, eller er det din arbejdsplads, der ikke lever op til dine standarder? Hvad lærer du om dig selv i forhold til andre i denne situation?

Husk på, at der altid er en grund til, at folk er aggressive og negative. Se dig selv som nysgerrig antropolog på feltarbejde – du er på et interessant forskningsprojekt, hvor du skal afdække, hvad der får de indfødte til at være aggressive og gøre dig til skraldespand. Kan det ændres, eller er det en præmis for din arbejdsfunktion?

Alt det, du går igennem for at nå frem til en tilfredsstillende arbejdssituation, hvor du kan trives, er med til at forme dig som menneske og projektleder og dermed også det valg, der ligger foran dig.

Det kræver mod at være i en turbulent situation uden at vide, hvornår eller hvordan den ender. Men jeg er helt sikker på, at du nok skal finde ud af det med tiden. Det er en proces – og du er allerede på vej.

Alle de bedste ønsker for fremtiden.

Mange hilsner

Birgitte Stengård

Karriererådgiver og coach

___________________________

 

Brev nr. 2 - Fra 'Folkeskolelæren – der drømmer om karriereskifte'

Tema: Karriereskifte

Kære karriererådgiver

Jeg er i job, men overvejer meget et karriereskifte. Jeg brænder for at arbejde med udviklingsprocesser og udvikling af medarbejdere, så jeg håber på en fremtid inden for Human Ressources. Jeg har i 15 år arbejdet som folkeskolelærer i dansk og samfundsfag og har også taget sideløbende kurser i bl.a. organisationspsykologi. Med den baggrund er jeg meget i tvivl om, hvordan og hvorvidt det overhovedet er muligt for mig at blive taget i betragtning i HR-branchen?

På forhånd tak for svar!

Venlig hilsen

Folkeskolelæren – der drømmer om karriereskifte

***

Svar til 'Folkeskolelæren - der drømmer om karriereskifte'

Kære ’Folkeskolelæren – der drømmer om karriereskifte’

For det første er det fedt, at du har fundet din passion og har besluttet dig for at fortsætte din udvikling i en bestemt retning. Godt gået!

Den gode nyhed er, at det bestemt er muligt at foretage et karriereskifte. Med en uddannelse som folkeskolelærer er en del af dine kompetencer ret brugbare ind i HR udviklingsfeltet. Du skal også vide, at din videre rejse ikke nødvendigvis bliver nem, for det tager tid – og her snakker vi nogle år at få sat en ny kurs og sejle i ny retning. Her kommer et par overvejelser, du måske kan bruge på din rejse.

  • Vær klar over, at du sandsynligvis kommer til at have et par trædesten på vejen, inden du kan kalde dig selv for HR konsulent/partner/udvikler eller lign. At bygge en ny karriere op midt i livet tager tid. Selv om du er godt i gang, og har fået tilegnet dig en masse kompetencer, og måske allerede føler dig klar til at springe ud i det, så skal du også have overbevist verden om, at du er klar. Søg hen mod opgaver i dit nuværende job, hvor opgaveløsningen har karakter af HR. Det kan f.eks. være oplæg omkring udvikling for kolleger, forældre med videre. Få også brainstormet på, hvilke af dine kompetenceområder, der har relevans for opgaveløsningen som HR professionel. HR-feltet er bredt og (for at være ærlig) en smule forvirrende, så du skal have lavet din research.
  • Kom i gang med at arbejde frivilligt med HR-projekter. Der er et væld af foreninger og organisationer, der har brug for at arbejde med organisationsudvikling. De har ikke pengene, men har brug for at få løst opgaverne. Lav din research på nettet og tag kontakt. Du vil bliver overrasket over, at du med en lille smule research og ihærdighed rent faktisk kan komme til at få reelle HR-udviklingsopgaver mellem hænderne. Kompetencer er kompetencer, så her har du muligheden for at tage nogle vigtige skridt i din egen ”brandingproces” som HR professionel.
  • Hav vedvarende fokus på din efter/videreuddannelse. Uden at kende de kurser du har taget , så er det vigtigt, at du kommer både bredt og dybt ned i din efteruddannelsesplan. Som uddannet folkeskolelærer har du mulighed for at blive optaget på nogle af kandidatuddannelserne. Hvis det er en mulighed for dig, så skal du klart undersøge det. Min anbefaling går i retning af, at du søger kompetencegivende efter/videreuddannelser, som trækker tydelige tråde til HR-feltet. Diplomuddannelserne samt de forskellige Masteruddannelser er også relevante her. Jeg vil anbefale dig, at du i første omgang styrer uden om det private kursus/uddannelsesområde – af den simple grund, at mange af dem du kommer til at kæmpe imod allerede har kompetencegivende uddannelser.

Husk du har sat gang i en længere rejse. Lav en plan for din udvikling og hæng i. Det ER muligt at skifte karriere, men mange undervurderer, at det tager tid at ændre karrierevej. Derfor: Bliv ved, din passion og vedholdenhed skal nok bringe dig i den rigtige retning.

Bedste hilsner

Allan Nielsen

Karriererådgiver og seniorkonsulent

Kontakt os


Morten Tange
Karriererådgiver & indehaver

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tlf.: +45 70 22 29 23

TILMELD DIG OG FØLG MED

Nyhedsbrev

Tilmeld dig Tange Gruppens nyhedsbrev for at følge med i vores viden og aktiviteter i KarriereCoach og de andre divisioner.

© 2020 TANGE GRUPPEN. ALL RIGHTS RESERVED - PERSONDATA