fbpx

1. Advent: Karriererådgiverens brevkasse

Så er adventskalenderen skudt i gang - her får du de første spørgsmål og svar fra brevkassen 

Der er både interessante og svære problemstillinger i brevkassen denne gang. Lige fra iværksætteri som karrierevej, til den nyuddannedes frustrationer over at være ledig, til fyring, personlig overbelastning og stress. Vores karriererådgivere Morten Tange, Allan Nielsen og coach Tove Kugle har besvaret de breve, som vi har modtaget. Læs dem herunder.

Vi håber, at deres råd og vejledning kan hjælpe jer, som har skrevet ind og også være til gavn for dem derude, som måske står i samme situation. 

Glædelig 1. advent til jer alle fra os hos KarriereCoach.

___________________________

 

Brev nr. 1 - Fra 'M'

Tema: Iværksætteri

Jeg er 44 år og har erhvervserfaring inden for IT og projektledelse. Jeg har en stress-sygemelding på bagen. For ca. 1 år siden røg jeg ned i et dybt hul, men nu har jeg det heldigvis godt igen. Der gik dog kun 1 ½ måned fra jeg vendte tilbage til mit job, til jeg fik en fyreseddel – på mail vel og mærke. Det har fået mig til at tænke over, om det egentlig er den branche, jeg ønsker at være i. Jeg overvejer iværksættervejen. Jeg har en stor passion for fysiologisk massage og sundhed og har taget nogle kurser i det. Tanken om at være min egen chef tiltaler mig også. Men jeg har altid været ansat og er derfor usikker på, hvad iværksættervejen kræver? Og om det nu også er det, jeg ønsker.

På forhånd tak!

Bedste hilsner fra M

...

Svar til 'M'

Kære M

Det er dejligt at høre, du har det godt igen, og det er selvfølgelig noget af det vigtigste at holde fast i og sikre, du ikke sætter over styr. Overordnet set kan man vurdere dit spørgsmål ud fra, hvem du er, hvad du kan, hvad du gerne vil, og hvorfor du vil det.

Jeg vil altid gerne sige ”ja for pokker, spring ud i det”, men der er naturligvis nogle ting, man er nødt til at overveje grundigt, inden man beslutter sig for at gå iværksættervejen.

Der er ikke én type, der bliver den perfekte selvstændig, men man skal være bevidst om, at stort set alle opstarter er turbulente, og du skal være klar på de udsving, det kan give i tryghed eller mangel på samme. Reelt set kræver det, at man skal have et drive til at få ting gjort – også det man ikke har lyst til. Du skriver ikke noget om dine familieforhold, men det kan man selvfølgelig heller ikke undgå at skulle skele til.

Du skal også være bevidst om, det ikke nødvendigvis er nok at være god til sit job. Du skal også administrere og ikke mindst sælge varen, og det er her, de fleste oplever udfordringer. Gode varer på hylden, men ingen eller få kunder. Du bør være klar på, nogle gange, at skulle slå lidt knuder på dig selv, for du kan jo ikke være alt – helt naturligt.

Begge dine kompetenceområder, IT og massage/sundhed, eller måske kombinationen af dem er relativt tilgængelige at opstarte som selvstændig – både økonomisk og i antallet af mulige kunder, og det taler til plussiden. Der er selvfølgelig også en stor konkurrence, men det er her, det handler om dine salgsevner.

Så er der også din begrundelse for at gå i gang som selvstændig, og her lyder det jo ikke som om, det er med øje for at blive millionær i en fart, men det at kunne styre din tid selv. Udfordringen her er DIG. Hvor god du er til at slippe arbejdet. For som selvstændig er der ALTID, noget mere man KUNNE gøre. Det smukke er, at det er dit eget valg, OM du gør det, og HVORNÅR du gør det.

Ud fra mit sparsomme kendskab til dig, kan jeg ikke råde dig specifikt til at gøre det eller lade være. Men jeg kan råde dig til at reflektere over ovenstående og lave en vurdering af, hvad du kan holde til, få undersøgt hvad din økonomi kan bære og søge rådgivning og hjælp til at starte din virksomhed op. Der er masser af muligheder for at få gratis hjælp, når du først har besluttet dig, og et godt sted at starte er erhvervshuset i din nærmeste, lidt større by.

Luneste hilsner

Morten Tange

Indehaver og karriererådgiver

______________________________

 

Brev nr. 2 - Fra 'mig'

Tema: Nyuddannet og ledig

Hej KarriereCoach

Jeg er nyuddannet. I sommers blev jeg færdig med min Kandidat i Sociologi. Jeg er gået lidt i stå med min jobsøgning. Jeg føler, jeg banker hovedet mod muren igen og igen. Selvom jeg har søgt mange relevante jobs – både jobopslag og uopfordrede jobs. Jeg har fået at vide, at min ansøgning og CV ser fint ud. Jeg har også forsøgt at kontakte mit netværk og har da også haft et par kaffemøder. Men det er ikke rigtig blevet til mere. Jeg er ved at være tom for ideer til, hvad jeg kan gøre.

Kan I hjælpe mig på vej?

Venlig hilsen

’Mig’

...

Svar til 'mig'

Kære nyuddannede ’Mig’

Det kan være rigtigt svært at blive konfronteret med jobsøgningsprocessen, når man kommer lige fra studiet. Heldigvis er der håb. Langt de fleste nyuddannede bliver efter kortere eller længere tid – og ja, det kan faktisk godt tage op mod et år – ansat i et nyt og spændende job. Din frustration er forståelig. Her kommer nogle råd, du måske kan bruge:

Er du helt sikker på, at du har nok fokus på hvilke kompetencer, du sælger dig selv ind på?

Op mod 90% af nyuddannede CV’er har slet ikke fokus nok på deres kernekompetencer. Rigtig mange ved faktisk ikke, hvad det er, de er gode til. Derfor SKAL du have et afsnit øverst på side 1 i dit CV, hvor du fokuserer på dine 3-5 stærkeste kompetencer. Det vil sige de kompetencer, du sælger dig selv på, og som du er rigtig god til.

Få struktur på din jobsøgning. Vi kender det alle sammen. Vi starter dagen med jobsøgningen med gode intentioner og motivation, men rammes hurtigt af muren, demotivation og overspringshandlinger.

Find derfor ud af, hvor meget og hvilke indsatser du vil nå i løbet af en typisk uge. Det varierer selvfølgelig også, men skab nogle rammer for din jobsøgning og kom afsted hjemmefra. Dræberen er, at vi ofte ender med, at alting smelter sammen. Jobsøgning og dagligdags gøremål bliver ét. Sæt dig et mål for, hvor meget du skal have lavet i dag. Her bliver udfordringen, at du skal være realistisk. Nogle dage vil det være 4 timer, andre dage mere eller mindre. Her er et rigtigt godt råd at sætte dig sammen med andre. Den daglige sparring og kontakt med andre mennesker er for at sige det helt ærligt, noget af det vi bliver hårdest ramt på. Kort sagt kan du styrke din jobsøgning gennem fællesskab og realistiske rammer for processen.

De fleste af os tænker; ”Nej. Jeg skal sgu ikke i praktik og arbejde gratis!”. Og det skal du selvfølgelig heller ikke på den lange bane. Som nyuddannet skal du være 40 til 45 år på arbejdsmarkedet.

Faktum er at op mod 40% af dem, der tilbyder deres ekspertise gennem en praktik, ender med at få job. Det kan godt være, at det tager et par forsøg, men her arbejder statistikken med dig og for dig. Kaffemøder er rigtig gode, og i en praktik er dit næste kaffemøde bare en e-mail væk. Det viser sig, at der ofte er meget stor villighed blandt kollegerne i ens praktikvirksomhed.

Find derfor ud af helt præcist, hvad du byder ind med af kompetencer og foretag derefter research – her er blandt andet LinkedIn din ven. Undersøg hvilke virksomheder, der arbejder med opgaver, hvor dine kompetencer kan komme i spil. Herefter kræver det lidt benarbejde, for du skal have lavet et skriv, der sætter fokus på lige præcis dét, du kan gøre for en praktikvirksomhed. Når du vælger at tage kontakt, vil du blive overrasket over, hvor mange interessante og relevante opgaver, der rent faktisk er rundt omkring, som bare venter på at blive løst.

Hæng i! Det kommer til at blive godt.

Bedste hilsner

Allan Nielsen

Karriererådgiver og seniorkonsulent

________________________________

 

Brev nr. 3 - Fra 'den frustrerede'

Tema: Afskedigelse, personlig overbelastning/stress og jobsøgning

Kære rådgivere hos KarriereCoach

Jeg blev fyret for 1 ½ måned siden. Det oplevede jeg som et stort nederlag, da jeg altid har gjort mit bedste. Det gør mig også nervøs og usikker særligt i forhold til, at jeg har to børn, jeg skal forsørge. Jeg er enlig mor til en på 3 og 7 år. Den ene har et fysisk handicap og kræver derfor meget af min opmærksomhed. Oveni hatten fik min far en blodprop i hjertet for tre uger siden. Han klarede den heldigvis, men det tager hårdt på vores familie både i forhold til det praktiske og følelsesmæssigt. Jeg ved slet ikke, hvordan jeg skal håndtere det her med at søge nyt job oveni alt det andet. Jeg prøver at holde hovedet højt i en svær tid, men jeg kan mærke, jeg begynder at miste overblikket i forhold til at få hverdagen til at fungere. Forleden vågnede jeg op badet i sved, og jeg har generelt svært ved at sove om natten.

Har I et godt råd eller to, tager jeg imod det med kyshånd.

På forhånd tak!

Med venlig hilsen

Den frustrerede 

...

Svar til 'den frustrerede'

Kære ’frustrerede’

Tak for din beskrivelse af din aktuelle, pressede situation. Hvor er det godt, du reagerer og rækker ud!

For at begynde bagfra så er det altid vigtigt at tage søvnproblemer alvorligt. Søvn er fundamentalt for vores restitution og vores overskud til at klare udfordringer. En periode med manglende søvn kan hurtigt underminere både overblik og energi. Søvnproblemer kan være et alvorligt stresstegn – altså et tegn på at nervesystemet er overbelastet. Jeg vil anbefale dig at få en samtale med din læge. Måske skulle du sygemeldes en periode.

En fyring er for de fleste mennesker en krise. Følelsen af nederlag og urimelighed kan æde af dit selvværd og din fornemmelse af kontrol over dit liv. Det er vigtigt at få det bearbejdet – og helst sammen med andre. Mon du i forbindelse med din fyring fik tilbud om hjælp til bearbejdning og jobsøgning? Du kan evt. prøve at spørge din fagforening eller på jobcentret, om de har nogle tilbud.

Jeg ved fra mine møder med mange fyrede, at jobsøgning kan blive rigtig hårdt, hvis man har fået aktiveret skyld, skam, vrede, bitterhed eller lignende. Det er en stor følelsesmæssig belastning og en stressfaktor. Energien bliver ved med at trække bagud, hvorimod det du har brug for er at finde noget positiv, fremadrettet energi, så du kan skrive en ansøgning eller gå til jobsamtale med fornemmelsen af at sidde i førersædet i dit liv og din jobsøgning.

Heldigvis gik det godt med din far, og jeg får fornemmelsen af, at når der ikke er spidsbelastning på, klarer du hverdagen med arbejde og børn. Når alting spidser til på én gang, er det vigtigt at tage tingene i den rigtige rækkefølge. Med overbelastning og søvnmangel er det ikke nogen god idé bare at være dinosaur-stærk og tage sig sammen. Du skal ikke både være overbelastet og klare alting selv. Det er meget mere langtidsholdbart at være stærk i sin egenomsorg og række ud efter støtte og nærvær fra andre. Forsøg også at skabe noget ro og tid til at restituere. Så skal du nok komme frisk og glad tilbage.  

Med venlig hilsen

Tove Kugle

Coach PPC, stress- og traumeterapeut

Kontakt os


Morten Tange
Karriererådgiver & indehaver

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tlf.: +45 70 22 29 23

TILMELD DIG OG FØLG MED

Nyhedsbrev

Tilmeld dig Tange Gruppens nyhedsbrev for at følge med i vores viden og aktiviteter i KarriereCoach og de andre divisioner.

© 2020 TANGE GRUPPEN. ALL RIGHTS RESERVED - PERSONDATA