Har du tænkt på, hvor meget lyden af din stemme betyder for det førstehåndsindtryk, du efterlader hos andre mennesker?
I denne uge er det vores karriererådgiver, coach og præsentationsspecialist Birgitte Stengaard, som deler ud af sin viden og gode råd til dig, som ikke bryder sig om at ringe ud til et ukendt menneske fx på et stillingsopslag.
I artiklen giver hun dig helt konkrete tips til, hvordan du kan træne din stemme og arbejde med din nervøsitet. Din personlige gennemslagskraft har nemlig stor indflydelse på, hvordan andre mennesker opfatter dig, og i sidste ende om du bliver kaldt til jobsamtale. Rigtig god læselyst!
______________________________________________
Af Birgitte Stengaard
Måske hører du til dem, der ikke bryder sig om at ringe på et stillingsopslag. Du frygter måske at forstyrre, at spørge dumt og skabe irritation og dermed komme til at spænde ben for, at du kommer til jobsamtale.
Men at ringe ud er en gylden mulighed for at skabe et ”auditivt førstehåndsindtryk” (gennem din stemme i telefonen). Du giver en snert af dig – noget personligt, som din ansøgning og CV kan relateres til efterfølgende. Hvis jeg ved, hvordan din stemme lyder, kender jeg dig lidt bedre, end hvis jeg bare har læst din ansøgning og set dit CV.
”Han lød som en flink fyr”
Tænk et øjeblik på dine nærmeste, familie eller venner. Genkald dig lyden af deres stemme, hvordan de lyder, når de er glade, ivrige og begejstrede. Eller når de er trætte, vrede, insisterende eller ligeglade. Det er især i klangen, betoningerne, lydstyrken, stemmeleje, vejrtrækning, taletempo og evt. dialekt det personlige kommer frem. Hver eneste stemme er unik i kombinationen af disse ting.
Derfor dannes der underbevidst en forestilling om personen i den anden ende af røret, når du taler med et ukendt menneske i telefon. For eksempel: ”Han lød som en flink fyr”. Det er altså ikke kun, hvad vi taler om, men også hvordan vi taler, der bestemmer, hvilket førstehåndsindtryk vi efterlader af os selv.
Forbered dig og din stemme inden du ringer ud
Hvis du er nervøs for at ringe ud til en virksomhed, kan du forberede et par gode spørgsmål ved at researche grundigt. Sørg for at ikke at stille spørgsmål, der kan besvares ved at læse stillingsopslaget eller fx hjemmesiden.
Og varm så op før du ringer f.eks. ved at hoppe lidt på stedet, samtidig med at du synger din yndlingssang. Snak volapyk-sprog højt og overdrevet så du får gang i talemusklerne i mund og svælg. Min egen favorit er at tale ”russisk” – altså noget der i mine ører minder om russisk. Det giver mulighed for at bruge talemuskulaturen langt mere end på dansk, som er et ret fladt sprog rent lydmæssigt. På den måde øver du din stemme i at blive mere kraftfuld og levende.
Lav følgende øvelse for at træne den dybe vejrtrækning
Læg dig ned på gulvet med bøjede ben og fødderne i gulvet. Lig et øjeblik og fald til ro. Læg så hænderne på maven lige oven over navlen. Pust helt ud med let rundede læber og en smule modstand, som ville du puste et lys ud. Træk så vejret ind gennem næsen med fokus på, at din mave hæver sig og udvides. Hold vejret et øjeblik og pust så langsomt ud gennem de let rundede læber. Vent et øjeblik, før du igen trækker vejret ind og lader maven udvide sig. Fortsæt stille og roligt 8-10 runder. På den måde øger du ilttilførslen til hjernen, beroliger dit nervesystem og styrker hele fundamentet for din stemme gennem åndedrættet.
Har du brug for stemmecoaching?
Stemmetræning er tale og kropsøvelser der kan være med til, at du føler dig godt tilpas ved at kontakte andre mennesker og virksomheder både telefonisk og ”live in action”. Stemmecoaching handler om hele dit udtryk og kan afdække din personlige gennemslagskraft og energi mere dybdegående. Du vil bl.a. få stemmeanalyse, samtale, øvelser for krop og stemme, afklaring af budskab og motivation.
Er du nysgerrig efter at finde ud af, om stemmecoaching er noget for dig? Så kontakt Birgitte Stengaard helt uforpligtende på This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. eller ring på 70 22 29 23.